Wanneer u chemische middelen wilt gebruiken om ratten en muizen te bestrijden moet u in het bezit zijn van een vakbekwaamheidsbewijs. Er bestaan thans 2 bewijzen voor de knaagdierbeheersing op agrarische bedrijven:

  • KBA geldt alleen voor binnen.
  • KBA-GB geldt voor zowel binnen als buiten bedrijfsgebouwen.
Altijd geldt dat u chemische middelen in een geïntegreerde toepassing mag inzetten. Dit betekent dat u door o.a. bedrijfshygiëne, bouwkundige- en weringsmaatregelen knaagdieroverlast probeert te voorkomen. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert dan gaat u met een bestrijdingsplan knaagdieren gericht bestrijden. Voor de buitentoepassing (KBA-GB) is een aanvullend examen vereist evenals een bedrijfscertificering door het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB). Meer informatie vindt u bij het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB), de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en Inspectie Leefomgeving en Transport Infrastructuur (ILenT) en Bureau Erkenningen. 


Tijdens de kennisbijeenkomst/cursus leidt TerraNext u, als gecertificeerd instituut, op om de eventuele inzet van rodenticiden geïntegreerd, verantwoord en effectief te doen.  Er zijn twee mogelijkheden voor het behalen van het vakbekwaamheidsbewijs KBA:

  1. Met een geldig vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming. Bent u reeds in het bezit van een geldig vakbekwaamheidsbewijs? Dan kunt u een extra kennisbijeenkomst KBA volgen, zonder extra examen te doen. Na het volgen van de bijeenkomst krijgt u een nieuw exemplaar van uw vakbekwaamheidsbewijs mét KBA-aantekening thuisgestuurd. U hoeft gedurende deze periode geen KBA-verlengingsbijeenkomst meer te volgen.

  2. Zonder geldig vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming. Heeft u nog geen geldig vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming? Dan dient u een cursus te volgen met een examen. Nadat u bent geslaagd, wordt u een pasje toegestuurd. Het pasje gaat in de op de dag van het examen.

Verlengingsbijeenkomst KBA

Om de KBA te verlengen volgt u, net als bij de gewasbeschermingslicenties, tijdens de geldigheid van uw (laatste) pasje een erkende verlengingsbijeenkomst met het thema KBA.