TerraNext, Nordwin en Van Hall Larenstein organiseren een basiscursus bodem voor agrariërs in het Waterschap Noorderzijlvest die graag meer willen weten over hoe hun bodem en de kwaliteit willen verbeteren.
 

Of u nu een paar hectare groente kweekt voor lokale markten, of honderden hectares suikerbiet en aardappel, u bent afhankelijk van de topprestaties van uw bodem. De bodem is de duurzame basis onder de grondgebonden agrarische sector en vaak ook de financiële basis van een individueel land- en tuinbouwbedrijf. Het is zaak om er zuinig op te zijn, er duurzaam mee om te gaan. Duurzaam bodemgebruik helpt de agrariër én de maatschappij

 

De Basiscursus Bodem is gericht op het verrijken en updaten van uw kennis om de bodemprestaties van uw bedrijf te verbeteren. Omdat elke boerderij uniek is, wordt u in de cursus niet vertelt wat de "beste manier" is om uw grond te beheren. Alleen u kunt dat beslissen. De cursus leert u om zelf uw bodem te beoordelen en om effectiever gebruik te maken van aanbevelingen van adviseurs en onderzoekers. Door het volgen van deze cursus versterkt u niet alleen de weerbaarheid van uw bodem maar ook uw eigen weerbaarheid ten opzichte van erfbetreders.
 

Deze cursus helpt u door de achtergrondkennis te leveren die nodig is om de bodem te volgen en om te begrijpen hoe u algemene aanbevelingen kunt aanpassen aan de behoeften van de bodem van uw boerderij. Daarnaast leert u wat een goede bodem u allemaal oplevert.
 


INSCHRIJVEN VOOR DE CURSUS

De cursus wordt op 2 verschillende momenten aangeboden. U kunt zich inschrijven voor de cursus door een bestelling en betaling te doen. Pas als uw betaling is ontvangen, is uw aanmelding definitief. Let op dat u al uw gegevens duidelijk vermeld bij betaling.

 

De cursus bestaat uit 3 dagdelen van 3 uur. Tijdens elk dagdeel zijn er twee deskundige gastsprekers die een onderwerp uitdiepen, u handvatten geven en uw vragen beantwoorden. Vervolgens gaat we afhankelijk van de interesse gezamenlijk aan de slag.

 

Dag 1: Hoe werkt de bodem?

Dag 2: Hoe beheer je de bodem?

Dag 3: Wat levert een goede bodem op?